pondělí 10. října 2011

Workshop část 2.


Čtyři dny, dvě vytištěné serigrafie, šestnáct účastníků workshopu a skvělá atmosféra s em.en. a dprchalu, studenty z Helichovky a chemárny, sítotiskaři, výtvarníky, profesory, organizátory ze Sítotiskového svazu ČR spolu se sítotiskovou čtyřkou z Trenčína. Pocvičili jsme se ve slovenčině a směju se ještě dnes. Tak co jsme tam v té Jihlavě ty čtyři dny dělali? Serigrafii.

 

Serigrafie je grafická technika tak trochu na "okraji", právě pro svou sériovost. Serigrafie má však svá pevná pravidla: z každé šablony můžete vytisknout pouze 200 grafik (listů), které se číslují, stejně jako tištěné listy ostatními grafickými technikami (litografie, suchá jehla, monotyp, linoryt...) Nejdůležitější je zásadní a odlišná věc od běžného sítotisku. Tisková sítotisková šablona pro grafiku musí být vytvořena vlastní rukou výtvarníka = ručně, nejlépe bez pomoci počítače, kopírky a skenru. Je několik způsobů jak se obraz na šablonu přenáší nebo přímo na ní vytváří - maluje.


Klasický způsob je malování nebo kreslení obrazu na pauzovací papír. Používá se černá tuš, tužka, ale i fix. Každý vytváří jinou strukturu, stopu, stíny, plochy, které lze skvěle využít při tisku. Oni to sítotiskaři nemají rádi, když chcete udělat sítotiskovou šablonu a přinesete jim stínovaný obrázek. Hned vám ho převedou v počítači na jasně černé temné body a je po stínu. Serigrafie nad šrafováním tužkou jásá.



Kresba na pauzáku se pak na šablonu přenáší klasickým chemickým způsobem. Ovrstvená šablona emulzí, osvit, vymytí emulze, vysušení šablony, retuš a může se tisknout.
 

Šablonu lze i vyřezat do speciální fólie = filmu, tato technika se nazývá nepřímá šablona. Vyřezaný obrázek se položí na ovrstvenou sítotiskovou šablonu, osvítí a vyvolá.


Další z technik je přímá malba vykrývacím roztokem na sítotiskovou šablonu. Malovat můžete štětcem volně z ruky, ale i tupovat molitanem, tiskat, cákat apod. Při tomto postupu vám může na jeden obrázek stačit jedna sítotisková šablona, kde pracujete a tisknete od nejsvětlejší barvy a mezi tisky zakrýváte vykrývacím roztokem postupně prostor v obrázku.


Velmi pečlivě jednotlivé druhy technik a způsoby serigrafie popsal Luděk K., také účastník workshopu. Na šablonu se dá kreslit i mastnými pastely, voskem.....


Sítotiskové šablony jsou hotové. Namíchat tu správnou barvu nebo lazuru a šlo se tisknout. Mimochodem lazura je úžasná průhledná barva, což jsem si taky hned vyzkoušela.

 





A byl večer. Někdo stihl natisknout i tři a více barev na své grafice. Vyčerpaní jsme nasedli do vozů a odjeli nocovat do nedaleké chaloupky. V noci se nám zdálo jak tiskneme, tvoříme šablony a mícháme barvy. 

8 komentářů:

  1. To je krása, musel to být skvělý zážitek :-)

    OdpovědětVymazat
  2. To bych si někdy chtěla vyzkoušet! Krásné!

    OdpovědětVymazat
  3. Svatavo, jsem moc ráda, že jsem narazila na tvůj blog. Ještě ho musím pořádně prozkoumat. :)
    Ten workshop úpřímně závídím. Doufám, že se bude opakovat a opět v Jihlavě (bydlím cca 3 km od Jihlavy). Chaloupku ve Vysouké znám, ženil se tam bratranec :) a já když jsme bydleli přímo v Jihlavě v podnájmu často projížděla kolem na kole, je tam krásně. Na SUŠG jsem chodila na kurzy kresby a malby, ale to už je dávno...
    Pak jsem odešla do Prahy na vysoukou a nějak se mi malování vytratilo ze života, teď se k němu vracím. Začal mě zajímat i sítotisk hlavně na textil, ale zatím o něm vím jen pramálo, četla jsme tvůj článek na fleru... díky za inspiraci a budu se těšit na další příspěvky
    ŠK

    OdpovědětVymazat
  4. Těším se na další část, zajímavé...

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Svatko, sítotisk... srdeční záležitost. Krásný objev pro mě tady tu.
    Díky

    OdpovědětVymazat