neděle 21. srpna 2011

Deska na fotografování


Stalo se, že ony staré dveře, které jsem si před časem očistila a používala při fotografování fáčových šál a dalších výrobků, prostějsem je začala čistit nyní tak důkladně, že si je vezmu do ateliéru. Budou opět sloužit jako dveře, když se teda vejdou :-) Na čem budu fotit? Našla jsem starou desku, polepenou papírovou tapetou tak jsem se do ní pustila a udělala z ní starou, šedou, neutrálnína fotografování.


Jak na to? Desku natřete bílou akrylovou barvou, klidně ve dvou vrstvách. Když barva zasychá, šudláte štětcem sem a tam, tím se zvýrazní tahy štětcem - rýhy, nerovnosti a struktura.


Až to pořádně proschne a uschne, připravíte si "starou špínu". To je barva, která desku zapatinuje. Uděláte si takové vodové blátíčko a tím celou desku natřete. Necháte zavadnout a pak už je to jen práce hadrů a rukou. Stíráte a šmudláte, utíráte mokrým a suchým hadrem, až je výsledek podle vašich představ.


Dají se dělat různé fígle. Nacákat voda a pak setřít suchým hadrem. Obtisknout dno skleničky, nechat vodu chvíli působit a zase suchým hadrem setřít.  

 

Kolečka se dají dělat i zatónovaným mořidlem. Kapky a cákance pak vypadají jako rezavé.


Můžete si vyzkoušet, co to udělá, když desku pocákáte ředidlem. Když se vám zdá moc tmavá a voda na stírání přebytečné černé barvy už nezabírá, dá se použít benzinový čistič. Zvýrazní se tak struktury a patina.


Nakonec se povrch zafixuje. Používám raději vosk, co mám na nábytek než lak, protože i když je na něm napsáno, že je matný, stejně se leskne a to na fotografování není zrovna dobré.


Deska je hotová, může se fotografovat. Stejně tak si můžete desku tónovat do modré, hnědé nebo starorůžové barvy, záleží jen na vás. Po dlouhé době jsem se dostala k tomu, že jsem dofotila LOTR 
brože a klíčenky. Nyní budou nové postupně doplňovány do e-shopu na Fler.cz.

13 komentářů:

  1. Svátiku, ty jsi divoženka! Je to skvělé, myslela jsem na to už dlouho taky,ale jsem pomaláááá. Tak co já si teď vymyslím? :-)

    OdpovědětVymazat
  2. And tvoje deska bude exclusive, těším se ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. jojo, taky mi to prijde bajecny, hlavne ta energie do toho vlozena ... ja bych na to nemela a nasla bych neco na smetaku radsi :) obdivuhodne!

    OdpovědětVymazat
  4. Jani, to byla rychlá improvizace ;-) a děkuju :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za inspiraci. Já s pozadím na focení pořád bojuju a stále zůstávám u bílé. Našla jsem si teda perfektně zarezlou pánev, ale musela jsem ji po prvním focení trochu umít a nadpodruhé už mi tak pěkně nezarezla... Mrška!

    OdpovědětVymazat
  6. Parádní podklad na focení ♥ Já jsem si natřela starou lavičku skoro suchým štětcem na bílo, místy to nechytlo, taky dobré, aspoň myslím :o)

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Svati, to je geniální...a to děláš v těchto dnech???

    OdpovědětVymazat
  9. Black and white, v těchto dnes už bych si měla pospíšit a domalovat obrazy na výstavu ve Chvalech ;-) deska byla takové nedělní kreativní odpoledne ;-D a děkuju.

    OdpovědětVymazat
  10. Zdravím Svatavo, objevila jsem váš blog a jsem nadšená, mám taky takovou "úchylku" a snažim se zachránit, opravit a použít věci, které by třeba ostatní vyhodili...přeji krásný den Jana

    OdpovědětVymazat