neděle 5. prosince 2010

Skořápka

Kdo by neznal vlašský ořech. Je to velmi stará potravina. Jádra používáme na zdobení vánočního cukroví. Nastrouhaná pak do těst a krémů na jeho slepování. Už naši předkové využívali ořechové skořápky jako ozdoby na vánoční stromeček. O Vánocích z nich vyrábíme plovoucí lodičky se svíčkou. Tato tradice využití ořechu jako vánoční ozdoby se mi velmi zamlouvala, tak jsem tento nápad trochu oživila a použila po svém. Umělohmotných ozdob bylo myslím už dosti. Nač pálit  tak krásný materiál jako je ořechová skořápka. Dá se výborně využít.

Následující fotogalerie je z výroby skořápkových zdob z loňského roku 2009, kdy jsem tento nápad zrealizovala. Nakreslila si vánoční motivy, vyrobila rám a sítotiskovou šablonu, natiskla, rozstříhala, naplnila skořápky prvními obrázkovými peřinkami a ozdoby byly na světě. O těch letošních bude pak další následující blog.








2 komentáře:

  1. Díky Svati za tip na zdravé cukroví, asi něco vyzkouším:) Máš nějaký tip, jaké jsou dobré?

    OdpovědětVymazat
  2. Saši právě jsme přijeli od tchýně a cestou jsem si nakoupila celozrnnou mouku a ingredience, že také začnu péct. Určitě to pak blognu ty jednotlivé recepty ;-) V loni jsem dělala asi 6 druhů a všem moc chutnalo, až byli překvapeni, že je to z tmavé mouky a bez cukru atd. Dělala jsem zrovna ty Ořechové oválky, Marokánky ty ze sušených meruněk, Vločkové oválky, Linecké i Vanilkové rohlíčky. S těmi Jetelíčky jsem myslím neměla trpělivost a dělala jsem z toho rohlíčky ve strojku.

    OdpovědětVymazat